2019. január 25., péntek

A 2018-as év Statisztikái

Ismét eltelt egy év, lássuk, hogy mit jelent ez a számok tökrében.
A napokban került nyilvánosságra a Rock and Roll Bajnokság végeredménye, de van pár eredmény, amit külön is érdemes kiemelni.

Habár a listán túlnyomó többségben vannak a budapesti zenekarok (mivel ebben az orzságban szinte minde budapesti központú), azért nézzük meg, hogy hogyan áll a sorrendjük. Nem meglepetés, hogy a Mystery Gang áll az élen, mögötte a pedrofon, majd a Dynamite Dudes.



Budapest után jöjjön a videék. Remek év eleji szereplésével kiérdemelte a legjobb vidéki zenekar ímét a túrkevei (azóta sajnos feloszlott) Vasmagyka Zenekar. A hatvani Rockin' RockCats főleg az év utolsó két hónapjában jeleskedett, így övék a második hely. Harmadik a részben vidéki Redneck Roadkill. Érdekesség, hogy Miskolc neve háromszor is szerepel a listán (miközben talán ott van a legkevesebb koncert a vidéki városokat tekintve). A három előfordulást egy ember köti össze: Tímár Krisztián.



A külföldi zenekarok listánának élén illusztris nevet találunk. Nem más, mint maga a Király vetzeti a listát. Habár nem személyesen léett fel (érthető okoból). A második Don Diego Trió olaszországból érkezett, és a Lakeside Weekenden lépett fel, mint ahogy a többi külföldi zenekar nagy többsége.
Pont a harmadik Texabilly Rockats nem, ők a 2013-as Walldorfi Rock and Roll Fesztiválon adtak koncertet.



Három "újonc" előadó van a listán. Ne nem úgy étrve, hogy pályakezdők lennének, hanem úgy, hogy 2018-ban szerepeltek először a listán. A Király vezeti ezt a listát is. Mellette vegyese Német zenekarok a Lakeside Weekendről és egyéb Magyar előadók.


A Rock and Roll Bajnoksághoz kapcsolódik a következő évi Rock and Roll Kupa idulóinak neve is. Annál is fontosabb kérdés ez, mert vasárnap már indul az első szavazás. Mielőtt megtekintenénk a résztvevők listáját, nézzük a szabályokat. A legjobb 16 közé került zenekarok jutnak be a Kupába. Ez alól kivételt képeznek azok, akik vagy feloszlottak azóta, vagy nem adtak koncertet 2018-ban. Emiatt három zenekar, akik a 16-ban végeztek nem indulhat el (egyikük mahaga a Király), helyükre mások lépnek. Esélyt kapnak azok a zenekarok is, akik bekerültek 2018-ban a csoportkörbe, de az év végén nem véeztek a 16 között. Ők az év elején "osztályozót" vávhatnak a lista alján lévőkkel a csoportkörbe jutásért. Lássuk hát a résztvevők listáját!


A Vasmacska, Elvis és a Stinky Rodders nem számítanak aktív előadóknak, így helyükre érkezett a Graceband, az Olasz Don Diego Trio és a Casino Black. A Nemcsak Berry, a Prison Band, a Dogboomers és az LPT fognak osztályozót vívni. És a Tom White and the Mad Circus is, akik meglepő módon egy pontot sem szereztek 2018-ban. A Crazy Cat and the Blue Moons nem adott koncertet 2018-ban, így az osztályozón sem vehet részt.

A  következő statisztika a listagyőzteseké. Talán meglepő, de a legtöbbször a Vasmacska Zenekar végzett a heti tizes lista élén, egész pontosan hétszer. Második itt is a Pedrofon, akik hatszor találták magukat egy lista első helyén. Holtversenyben a harmadik helyen a Mystery Gang és a Fifty's Heaven, akik ötször vezették a mezőnyt.


Az év több mint felét, pontosan 33 hetet vezetett a Top 20-as listában a Peggy Sue. Második helyen az év végének legnagyobb sikere, a Motoros, nyolc héttel.Végül harmadik öt héttel a Baby I Don't Care.



Létezik egy lista az egy héten legtöbb pontot szerzett zenekarokról is. Ezt a B'15 2017-es 44. heti eredménye vezeti, akkor 40 pontot kapott a banda. Második a Pedrofon a 34. hétről, 2018-ból, ők 34 pontot gyűjtöttek. Harmadik a Fifty's Heaven, 2017 38. hetében 32 pontot szerztek, csakúgy mint a Mystery Gang ugyanazon év 46. hetében.


Nézzük a Youtube statisztikáket. 2018 legtöbbet megtekintett videóje (nem meglepetés, hogy) a Peggy Sue a Mystery Gangtől. A Vasmacska és a Meghalok hogyha rám nézel a második, ez is várhtó volt. A Dynamite Dudes harmadik helye a Bad Moon Rising-gal viszont nem várt, még akkor sem, ha ez a dal volt az utóbbi idők zászlóshajója a Dinamikusoknál.


Ha a megtekintési időt vesszük alapul a lista kissé átrendeződik. Természetesen a Peggy Sue elsősége itt sem kérdés. De a második immár az Ifa megy a hegyen a Pedrofontól, míg a harmadik az Esküvő a B'15 előadásában.



A Youtube like-ok tekintetében a Király viszi a prímet. Az If I Can Dream 14 youtube like-ot kapott. Második helyen a Meghalok, hogyha rám nézel hét like-kel, de nem a Vasmacskától, hanem a Roll'Skate Boogie-tól. 6-6 like-ot kapott két Pedrofon dal is, a Csak a haverok meg ne tudják, és az Ifa.


A dalok pontjai alapján összeállt egy Top 35-ös lista. Itt is a megtekintési listánál látott daloké az első három hely. Peggy Sue, Meghalok, hogyha rám nézel, Bad Moon Rising. A Peggy Sue szerezett a Mystey Gang 584 pontjából 556-öt.



Lgvégül néttük az Örökranglistát. Immár 106 előadtót tartalmaz a lista, úgyhogy nézzük csak a Top 40-et. A lista élén a Mystery Gang, több pontjuk van, mint a második Pedrofonnak és a harmadik Dynamite Dudes-nak együtt. A Pedrofon 2015 óta őrzi a második helyt, a Dinamikusok a hetedik helyről küzdötték fel magukat. A Rockin' RockCats Két helyet javítva a hatodik helyet szerezte meg, míg a Vasmacska öt helyet léett előre a nyolcadikra.
Náluk is tübbet, 29 helyet lépett előre a Madarak Házibulizenekar, de a Duckers hat helyes, és a Roll' Skate Boogie 16 helyes ugrása  sem megvetendő.
A Nemcsak Berry ugyanakkor négy helyet csúszott vissza, csakúgy, mint a Takáts Tamás Blues Band.
Elvis a 28. helyen debütált.


Ez volt a Napi rock and Roll 2018-as, ötödik éve a számok tükrében. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése