2018. március 23., péntek

A 2017-es év statisztikái

Habár kicsit csúsztak az év elején (és közepén) megszokott statisztikai adatok, de most végre itt vannak.

Első körben nézzük, Hogy szerepeltek a Budapesti zenekarok a Rock and Roll bajnokságban. Mindhárom dobogós együttes Budapesti volt idén. Sorrendben a Mystery Gang, Pedrofon és a Dynamite Dudes. De a résztvevő együttesek zöme is budapesti.


Ha a külföldi együtteseket nézzük, négy nevet találunk. Németországot ketten is képvidelik, a 21. Ridin' Dudes és a 33. Tin Cans. Küzéjük ékelődött be a szintén német nyelvterületről, Ausztriából érkező Pianofrizz & Friends. Az öszesítésben 43. Easy Blues szlovákiai Magyarokból áll, míg a 46. svéd Go Getterst azt hiszem senkinek nem kell bemutatni.


A vidéki együttesek listáját a szekszárdi Stinky Rodders vezeti, akik a 4.-ek lettek összesítésben. A hetedik helyen a női rockbanda, a Vasmacska végzett, míg a 9. a hatvani "veterán" csapat, a Rockin' RockCats lett. Összesen 10 (részben) vidéki zenekar került fel a listára.


Nyolc zenekar került fel az újoncok listájára. Ez nem azt jelenti, hogy frissen alakult zenekarokról van szó (sőt..), hanem arról, hogy most kerültek fel először a Napi Rock and Roll  heti tizes listájára. Itt is a Stinky Rodderst találjuk az élen, összesítésben a negyedikek lettek. Mögöttük a 19. helyen a StarBugs és a 21.-en a Ridin' Dudes.


Ha megnézzük a heti listagyőztesek táblázatát, azt találjuk, hogy holtvesenyben az élen 7-7 listagyőzelemmel a Mystery Gang és a Stinky Rodders áll. Mögöttük 5 listagyőzelemmel a B'15 Truckabilly Trio következik, majd öt zenekar a harmadik helyen, akik háromszor is elhódították a heti lista első helyét.  Ők  a Nemcsak Berry, a Forró Rágógumi, a Pedrofon, a Jerry Lee's Rock and Roll Service és a Black Frogs. Összesen huszonhárom zenekarnak sikerült a lista élére kerülnie.



A Top 20-as lista első helyezettjeinek táblázata már nem mutat ilyen változatosságot. Az év elején, közepén és végén a Peggy Sue volt a lista élén, összeen 28 héten át. Jócskán lemaradva, 10 héttel a Hip Shakin' Mama követi, majd "csupán" 4 elsőséggel Tainted Love. Rajtuk kívül csupán 5 másik dalt találtunk a Top20-as lista élén 2017-ben.


Készült külön lista azokról az együttesekről is, akik egy héten több, mint 20 pontot gyűjtöttek a Rock and Roll Bajnokságban. A legtöbbet, 40 pontot a B'15 szerezte a 44. héten. 32-32 pontal a második-harmadik helyne a Fifty's Heaven és a Mystery Gang áll, akik a 38. és a 46. héten gyűjtöttek ennyi pontot.


A youtube like-okban a Surfin Zhiguli végzett az élen, a Surf Rider huszat is kapott belőlük. Tizenegy like-al a második a Good Rockin' Tonight a Pedro and the Dogboomerstől. Míg a harmadik helyen holtverseny van, 9-9 like-ot kapott a That's All Right a Dogboomerstől és az Angyal a Starbugs-tól.


 2017 legtöbbször megtekintett videója a Hip Shakin' Mama a Stinky Rodderstől. Második a már jól ismert Peggy Sue a Mystery Gang tolmácsolásában, a dobogó harmadik fokát a Dynamite Dudes Bad Moon Rising-ja foglalja el.



Ha az össz emgtekintési idő szerint rendezzük a listát a Peggy Sue ugrik az élre, helyet cserél a Hip Shakin' Mamával. A Bad Moon Rising itt is a harmadik. Érdekesség, hogy a Duckers konncertjén felállt alkalmi formáció, a Pedro és a gyanusak videójának jó szereplése, ami a videó hosszának (és persze népszerűségének) köszönhető .


Készült statisztika a Top 20 listákról is. A Piros vonal a húsz dal átlagos pontszámát mutatja, ami 20 körül ingadozott vékony sávban. A kék vonal az első és az utolsó helyezett pontarányát mutatja. Néha öt alá is benézett a mutató, néha viszont tíz fölé is ugrott. Ez akkor fordul elő, amikor egy dal sok pontot gyűjtött, és kevesebb jutott a lista vége felé.


Ha már top 20 lista: Nézzük meg, hogy az évben melyik volt a 35 legtöbb pontot kapott dal. "Természetesen" a Peggy Sue áll az élen. A Bad Moon Rising került fel a második helyre, harmadik a Meghalok, hogyha rám nézel lett.



Végül nézzük az örökranglistát. Ebben a listában összegezük a pontokat az eddigi négy bajnokságból.  Nem meglepő, hogy itt is a Mystery Ganget találjuk az élen. Körülbelül annyi pontja van, mint a második Pedrofonnak és a harmadik Dynamite Dudesnak együtt. Jól teljesített a Nemcsak Berry, ami három helyt lépett előre, most az ötödikek. Ezzel szemben a Peter Andorai & the Graceband a 6. helyről a 9.-re csúszott le.
A tizedik helytől lefelé a Jerry Lee's Rock and Roll Service teljesítménye figelyemreméltó, akik kilnec pozíciót javítottak, de a Vasmacska is a 21.-ről a 13.-ra ugrott előle.


A lista második fele tartalmazza az idei legtöb újoncot. Itt már drasztikusabb pozícióváltozásokkal találkozunk, mint például a Gesarol, akik a 84.-ről az 53. helyre léptek előre. Ellenkező irányra is van példa, a Domestic Bumblebees esetében 2016-ban a 61. helyet szerezték meg, míg 2017-ben a 75.-re kerültek.


A lista 97 elemű, 2014 óta 97 zenekar vagy formáció fordult meg rajta. A lista végén a Német Cherry Casino and the Gamblers található, akik még 2014-ben szereztek egy pontot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése