2020. január 29., szerda

A 2019-es év Statisztikái

Ismét eltelt egy év, lássuk, hogy mit jelent ez a számok tükrében.
A napokban került nyilvánosságra a Rock and Roll Bajnokság végeredménye, de van pár eredmény, amit külön is érdemes kiemelni.
Lássuk először a lista másik felét. Némi kis összegzési hiba miatt a Boys from the Cellar került a 30. helyre, mögötte a Nyughatatlan. A lista végén a 62. helyen a spanyol Jon  Storey Band. A 62 új rekord, ennyi előadó nemigen fog előfordulni a következő években a listákon. Ez azt jelenti, hogy minde héten legalább egy zenekar feltűnt a heti tizes listákon, ami korábban nem szerepelt azon.



Habár a listán túlnyomó többségben vannak a budapesti zenekarok (mivel ebben az orzságban szinte minde budapesti központú), azért nézzük meg, hogy hogyan áll a sorrendjük. Ezúttal a legjobb Pesti zenekar a Pedrofon lett, mögötte a Mystery Gang, majd a B'15 Truckabilly Trió.


A vidéki zenekarok számban alulmúlják a Pestieket, de köztük a legjobb ezúttal megnyerte a Bajnokságt, hatvani Rockin' Rock Catsről van szó. A második Redneck Roadkill félig-meddig Pesti ugyan, de vannak vidéki tagjai is. Hihetetlen, de a tápiósági Tilldie Project lett a harmadik legnépszerűbb vidéki zenekar a 2019-es évben.
Ami a Big Kahunast illeti nem lehetett pontosan megállapítani hová valósi a zenekar, a tagok lakhelyéből következett a Békéscsaba.


Igazán szines lett a külföldi előadók listája is Elvis személyesen persze nem lépett fel koncerten, az ő videói az Elvis, Wonder of You show-n készültek. Második az olasz Don Diego Trio, akik már másodszor látogattak el a Lakeside Weekendre. A harmadik legnépszerűbb külföldi előadó a német Tin Cans volt. Németoszágról négy együttes is megtalálható a listán.



Következzen azok listája, akik 2019-ben először kerültek be a heti top 10-es megtekintési listák egyikére. A Legsikeresebb köztük a Fekete Lakkcipők vot, őket a nagy öreg Deák Bill Gyula és a Gyula volt dobosa által alapított, egyáltalán nem Blues-t játszó Blues Company követi.


A Rockin' RockCats szerepelt az évben a legtöbbször a heti tizes megtekintési liták élén, egészen pontosan kilencszer. A második a pedrofon lett öt listaelsőséggel. Holtversenyben a harmadik négy első hellyel a Prison Band és a Mystery Gang.


Huszonnégy héten át vezette a listát a Motoros. Eközben többször is át kellett adnia másnak az elsőséget (mint például a harmadik I'm Gonna Home My Baby Tonight-nak, ami 7 héten át vezetett), De többször is sikerült visszaszereznie a helyét. Az év végén a Big Boobs már nagy falatnak bizonyult, 15 hete vezeti a dal a huszas listát, és ez az év második legtöbb hete a lista élén.



A Heti legtöbb pontoit szerző zenekarok listáján a Mystery Gang áll az élen. 2019 29. hetében  43 pontot szerzett a csapat. Szintúgy 2019-ben, a 27. héten 40,5 pontot kapott a második B'15. A harmadik szintén a B'15 lett, de még 2017 44. hetében sikerült 40 pontot bezsebelnie a bandának.


Térjünk át a Youtube statisztikákra. A nemrég említett Rockin' RockCats dal, a Motoros volt 2019 legnézettebb videója. Második valamivel lemaradva az Ifa megy a hegyen volt a Pedrofontól. Idén szerepelt először a Napi Rock and Rollon Deák Bill Gyula. Egyik felvétele, a Zöld a bíbor és a fekete mindjárt a harmadik legnézettebb lett az évben.




Az első három sorrendje nem változik akkor sem, ha  amegtekintési időt vesszük apalul a rendezéshet.


Sőt, ami kissé váratlan: a Youtube like-ok száma szerint rendezve is ugyanazt a három zenekart találjuk az élen.


A következő táblázat a heti Top 20-as listák alapján egy éves összesítést láthatunk a Top 35 dalról. A Motoros itt is messze előzve a mezőnyt az élen található. A második helyet a Big Boobsnak sikerült megszereznie, a harmadik helyre szorítva az Ifa megy a hegyent.


Végül lássuk az örökranglistát. A Lista tartalmazza a Bajnokságban szerzett pontokat 2014-től. Ez alapján a Mystery Gang a legnépszerűbb zenekar, másfélszer annyi pontot gyűjtve, mint a Pedrofon, kétszer annyit, mint a Dynamite Dudes. Tizenöt olyan zenekar van, aki eddig minden évben szerzett pontot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése